Harestua

Back Aktuelt Siste nytt Arrangerte fotballskole i Zambia

Arrangerte fotballskole i Zambia

  • PDF
alt
Vi har tidligere skrevet om Linda Sletengen Jacobsens engasjement for å dra i gang fotballaktivitet for barn og ungdom i Zambia, bla. gjennom innsamling av fotballutstyr og penger. I august var Tine Football School endelig en realitet i Kaunda Spar.

Et stort engasjement fra Linda, godt hjulpet av andre frivillige og med bidrag fra lokalsamfunnet her hjemme, har gitt barn og unge i Zambia et fritidstilbud. Her følger et reisebrev fra Linda om arbeidet og opplevelsene fra de siste måneders arbeid i Afrika. Bildene er tatt av Tonje Sletengen Mossing. Flere bilder vil bli lagt ut på bilderiggen til høyre.


TINE Fotballskole har lenge vært en stor suksess i Norge. Hundrevis, om ikke tusenvis av klubber arrangerer fotballskoler for unge mennesker i løpet av sommerferien. Og hvert år skjer det samme: Unger kommer stormende inn på banen en time for tidlig for å spille fotball den første dagen, de har øyne store som tallerkener da vi roper opp de ulike lagene og det er stor glede under fredagens turnering. I hvert fall er det sånt vi er vant med på Harestua. Vi er heldig som har så mange flotte barn og unge i vårt lille lokalsamfunn.

 

Tanken om å arrangere en lignende fotballskole i Zambia startet allerede for over et år siden. Sportsklubben i Kaunda Square, de lokale trenerne og jeg satte oss ned og kom opp med ideer for hva vi kunne gjøre fremover. Jeg fortalte dem om ting jeg hadde gjort hjemme i Norge og de bet på ideen om å arrangere en fotballskole en uke som skolene er stengt. Valget falt på august, siden varmen ikke er drepende og det passet godt med ferier i forhold til eventuelle norske frivillige. Så sånn ble det. Første uke ut i skole ut i ”August-ferien”, fra 12.-16 august. Og det er en uke jeg sent kommer til å glemme.

 

120 unger var påmeldt søndag. Vi var ferdige med alle forberedelser: Banen var inndelt i 12 ulike baner merket med svart kull ungene hadde samlet fra bakken ved markedet. Alle baller og utstyr var fordelt mellom trenerne. Vi hadde terpet på lek og øvelser, hvorfor det er viktig å gi alle en sjanse og fair-play hilsener i fotball. De 4 norske frivillige hadde satt sitt preg på forberedelsene allerede og de 9 lokale var stolte, lykkelige og utrolig takknemlige for at de norske hadde tatt seg fri fra jobb og valgte å bruke penger på å være med på å gjøre en forskjell i deres community. Jeg tror jeg aldri har hatt så mye sommerfugler i magen som den søndagen…

 

Og for en pangåpning det ble! Det var ikke snakk om noe ”Zambian time” den mandags morgenen. En liten gutt på kanskje 8-9år prikket meg på skulderen da vi var på vei til å starte og sa: ”Jeg har vært her siden 06:30 jeg!” Og vi skulle ikke starte før 9-10ish! Og jeg tror ikke det var en eneste unge som var sent ute den første dagen! Øynene deres lyste opp hele banen og den følelsen når hele banen ble fylt med røde TINE t-skjorter var helt magisk. Og sånn fortsatte det helt frem til torsdag. Ja, vi hadde våre ”Zambiske utfordringer” som sene trenere og lunsj leveringer, at vi mistet noen baller og at det var minst 120 andre unger som også hadde lyst til å være med på fotballskolen. I tillegg hadde vi et komplisert benbrudd, men det kunne ha skjedd i hvilken som helst fotballskole. Heldigvis var og er familien til denne jenta helt på vår side – og det er ikke en selvfølge her i Zambia. Fredag arrangerte vi en fotballturnering og forandret både trenere, lag og opplegg.

 

Jeg hadde, helt ærlig forventet at ting skulle bli litt annerledes i Kaunda Square, sammenlignet med Harestua. Og det ble både og. Unger er jo like på mange måter; de jubler når de scorer mål, de blir sure hvis de taper en kamp, de blir glade hvis de vinner en konkurranse eller en premie mot slutten av dagen og sjokomelk/lunsj er et høydepunkt i løpet av dagen. Men den gleden og takknemligheten de viste/viser for å ha hatt muligheten til å være med på TINE Football School i Zambia kan ikke sammenlignes med noe annet jeg har opplevd. Fortsatt skrikes det ”Coach Linda” på hvert gatehjørne fra barn som løper rundt med sine røde, TINE T-skjorter. Flere foreldre har kommet hjem til sportssjefen og spurt når neste fotballskole er og flere små barn enn noen gang er registrert under sportsklubben. Det gleder et norsk hjerte at de minste barna nå har muligheten til å spille, og ikke minst jentene!

 

Jeg tror fortsatt på at et bilde sier mer enn 1000 ord. Så nå er det opp til dere der hjemme og se hvordan vi egentlig hadde det under TINE Football School 2013. Det har vært en fotballskole uten sidestykke. Dette hadde selvfølgelig ikke vært mulig uten alle de frivillige og jeg vil rette en spesielt stor takk til Christian, Erik, Camilla og Tonje som tok seg tid og penger til å være med og gjøre dette til en stor suksess for Kaunda Square community. Takk for i år – håper vi får det til igjen neste år også!

alt

 

 

 

Sist oppdatert torsdag 12. september 2013 22:04


TIPS OSS

E-post: post@harestua.info

KONTAKT OSS

E-post: post@harestua.info

Postadresse:
Innovasjon Hadeland AS
Hadelandsvegen 853, 2743 Harestua

 

REDAKSJONEN

E-post: post@harestua.info

MARKED/ANNONSER

E-post: post@harestua.info

OPPHAVSRETT

Materialet på dette nettstedet omfattes
av åndsverklovens bestemmelser.
harestua.info/Innovasjon Hadeland AS er er ikke ansvarlig for eksterne sider.

Løsningen er levert av Titan IT AS
Share/Save/Bookmark